En rapport om värden av film och tv för utveckling av platser och regioner med fallstudie av japanskt Taiga Drama i Stockholm 2019. Analysmodell och vägledning vid internationella filmproduktioner

Film och TV är inte bara underhållning. De har en djupgående påverkan på människor, sprider kunskap, väcker känslor och formar vår uppfattning om världen. I denna rapport utforskar vi hur vi kan mäta och dra nytta av filmens och TV-produktionernas inflytande på lokala, nationella och internationella nivåer. Vi inkluderar spelfilmer, dokumentärer, TV-serier och reklamfilmer i vår definition av film.

Filmproduktion är en mobil konstform, som utförs där de ekonomiska och produktionsmässiga förutsättningarna är mest fördelaktiga. Genom att marknadsföra en plats effektivt kan man locka internationella produktioner, vilket kan leda till betydande marknadsföringsvärden och stärka platsens identitet.

Rapporten presenterar en ny modell för att mäta dessa effekter, fokuserar på de sekundära värdena som ofta överstiger den direkta ekonomiska effekten av en filminspelning. I den digitala eran, där sociala medier spelar en central roll, har filmer och serier en annan genomslagskraft än tidigare.

Vår analysmodell inkluderar innehållsanalys, räckviddsanalys, medieanalys av uppmärksamhet i press och sociala medier, webbanalyser, och bedömning av filmens bidrag till uppfattningen om en plats. Ett exempel är den japanska TV-serien ”Idaten”, som filmades i Stockholm och som har haft en betydande påverkan på hur Stockholm uppfattas i Japan.

I rapporten belyser vi också hur Storbritannien använder film och TV för att stärka sin nationella image och attrahera besökare, med exempel som ”Game of Thrones” i Nordirland. Denna strategi har lett till enorma ekonomiska fördelar och ökad turism.

Avslutningsvis presenterar rapporten en vägledning för regionala aktörer om hur man kan utveckla och maximera det platsanknutna kapitalet i samband med filmproduktion. Genom att förstå och utnyttja filmens värdeskapande potential kan regionala aktörer bidra till att forma framtidens filmkarta och stärka både kreativitet och regional utveckling.